Gezond en lekker broodbeleg

Gezond en lekker broodbeleg

Gezond en lekker broodbeleg, 10 x inspiratie

Lekker en gezond broodbeleg

 
Voor ons lijf is het beter om niet teveel suiker en rood, bewerkt vlees te eten. Maar wat doe je dan op je brood als je minder hagelslag, jam, appelstroop en vleeswaren wilt eten. 10 x inspiratie, van oude bekenden tot misschien wat minder bekend. Kant en klaar of om zelf te maken.

 

Auberginespread (baba anoesch of baba ganoush)

Een smeerseltje van aubergine en sesampasta. Je vindt het in de supermarkt in het koelvak en in de Turkse winkel.

 

Hummus

Een puree van kikkererwten en sesampasta. Je vindt het in de supermarkt in het koelvak, vaak in verschillende varianten en in de Turkse winkel, maar je kunt het ook zelf maken. Lekker met in stukjes gesneden cherrytomaatjes

Dit heb je nodig

250 gram kikkererwten (dat is 1 blikje van 400 gram)
1 teentje knoflook
sap van een halve citroen
3 eetlepels tahin (sesampasta)
½ theelepel komijn
peper en zout
olijfolie

keukenmachine of staafmixer

Zo maak je het

Laat de kikkererwten uitlekken en doe deze in een kom. Voeg het sap van een halve citroen en het knoflookteentje toe. Voeg vervolgens de peper, zout, komijn en tahin toe. Maal het geheel glad in je keukenmachine of met een staafmixer. Is de hummus aan de droge kant? Voeg dan wat water of kikkererwtenvocht toe. Meng het geheel net zo lang tot dat het een gladde massa is geworden. Breng de hummus extra op smaak met peper of wat citroensap.

 

Pindakaas

Pindakaas gemaakt van alleen maar pinda’s en verder helemaal niets, met of zonder (grove) stukjes pinda. Te koop in veel supermarkten, vaak als eigen merk

 

Koude kipfilet

Een stukje zelf gebakken afgekoeld kipfilet. Lekker om je brood te besmeren met een beetje mayonaise, dunne plakjes kipfilet erop en nog een paar reepjes paprika.

Hüttenkäse

Een heel jonge kaas, die je vindt in het koelvak. Lekker zo, maar ook met wat plakjes, komkommer, tomaat en of paprika

 

Gekookt eitje

Een hard gekookt eitje in dunne plakjes met, lekker met een blaadje sla en wat mayonaise 

 

Tapenade van zongedroogde tomaatjes

Een spread van tomaatjes en olijven. Je vindt het in de koeling van de supermarkt

 

Zelfgemaakte Tonijnsalade

Dit heb je nodig

2 blikjes tonijn op water (320 gram)
1 kleine rode ui
2 eetlepels mayonaise
handje peterselie
sap van een halve citroen
4 augurken

eventueel 2 eetlepels kappertjes

Zo maak je het
Laat de tonijn uitlekken. Snipper de ui. Snij de augurken in kleine blokjes en hak de peterselie grof. Meng alle ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met wat peper en eventueel zout.

 

Falafel

Falafel is gemaakt van kikkererwten. Je kunt in de supermarkt kant en klare balletjes kopen, ze liggen in de koeling bij de vleesvervangers. De balletjes bak je in de koekenpan in ongeveer 5 minuten lekker knapperig. Ook lekker tussen een hard broodje met wat blaadjes sla en dunne ringetjes ui.

 

Zelfgemaakte makreelsalade

Dit heb je nodig

100 gram gerookte makreelfilet (visboer)

1 stengel bleekselderij

2 eetlepels yoghurt of kwark

vers gemalen peper

eventueel: 1 eetlepel geknipte bieslook

 

Zo maak je het

Koop bij voorkeur makreelfilet zodat de meeste graatjes verwijderd zijn. Controleer of er per ongeluk graatjes achter gebleven zijn. Pluk de filet verder in stukjes en doe in een kom.Snijd de bleekselderij in kleine stukjes en voeg toe aan de filet.Meng de yoghurt erbij en breng op smaak met peper en eventueel de bieslook